Tools
Login
You are here: Αρχική » Το σχολείο » Εκδηλώσεις » Το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου στην Πρωτεύουσα του Βορρά και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα...
Δευτέρα, 19 Αυγ 2019

sisyphos-enimerosi 

Το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου στην Πρωτεύουσα του Βορρά και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα...

Οι εκδηλώσεις του σχολείου Τρίτη, 20 Μάρτιος 2018 18:22

 

Η πολιτιστική ομάδα του α΄γυμνασίου <<Fitting in the same European puzzle>> και η περιβαλλοντική <<Οι Οικοδράστες>> πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Μακεδονία.

   Από τις 11 έως και τις 13 Μαρτίου ,46 μαθητές της Β΄και Γ΄γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν  το Οχυρό Ρούπελ στη Σιντική.Πρόκειται για τομεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.  Σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ,στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, τα αισθήματα πατριωτισμού και υπερηφάνειας για την αγωνιστικότητα των προγόνων ήταν έντονα.

 Στη συνέχεια ,περιηγήθηκαν στο Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στις παρυφές της μεγαλοπρεπούς οροσειράς Μπέλες (Κερκίνη) αλλά και στον περίφημο Υδροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνης. Με την βοήθεια του έμπειρου καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Ι.Ρέκλου από τον <<Οικοπεριηγητή>>  ξεναγήθηκαν σε φάρμες βουβαλιών , γνώρισαν τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα αυτού του ευλογημένου απο το Θεό ακριτικού μέρους της πατρίδας μας και γεύτηκαν ντόπιες παραδοσιακές συνταγές.

 Η όμορφη αυτή εκδρομή συνεχίστηκε στην Θεσσαλονίκη ,στην Νύμφη του Θερμαϊκού Κόλπου.Πολλά και ενδιαφέροντα τα σημεία που συνθέτουν το πολυπολιτισμικό παζλ της συμπρωτεύουσας και κάποια από αυτά τα γνώρισαν από κοντά. Θαύμασαν τον Λευκό Πύργο, το Επταπύργιο, τον Πυργο Τριγωνίου , τους μακεδονικούς θησαυρούς- εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο , καθώς και την περιοδική εκθεση από την Βαρσοβία. Πήραν την ευλογία από τον Άγιο Δημήτριο επισκεπτόμενοι ναό και κρύπτη και περπάτησαν ατην Πλατεία Αριστοτέλους. Βιωματική επίσκεψη πραγματοποίησαν και στο Μπέη Χάμαν, το οποίο είναι το παλαιότερο από τα ΟθωμανικάΛουτρά της Θεσσαλονίκης και ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα που ενσωματώνουν την Οθωμανική Αρχιτεκτονική.

 Για το τέλος , άφησαν την προγραμμaτισμένη επίσκεψή τους στην έκθεση Νίκολα Τέσλα  στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS. Με βιωματικό τρόπο οι επιστήμονες του κέντρου τούς  έδειξαν τα επιτεύγματα του σπουδαίου αυτού φυσικού-μηχανολόγου και ηλεκτρολόγου που όντως εφηύρε το μέλλον.Λίγο πριν εγκαταλείψουν τα μακεδονικά μέρη γνώρισαν από κοντά τους πρότυπους για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών  χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής,όπου για μια φορά ακόμα συνειδητοποίησαν πως για να συνεχίσουμε όλοι μας να χαιρόμαστε την ομορφιά της φύσης χρειάζεται δουλειά πολύ. Τα παιδιά είναι εκείνα που ως πολίτες του αύριο πολλά μπορούν να κάνουν για τον πλανήτη μας.

  Με αισιόδοξες σκέψεις και γεμάτες τις αποσκευές του νου και της ψυχής οι συμμετέχοντες στα προαναφερθέντα προγράμματα ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη σχολική χρονιά!! Και του χρόνου με Υγεία !

                                     Οι συνοδοί της εκδρομής,

 

     Όλγα Πυθαρούλη - Ρένα Ταμπουρατζή - Αναστασία Λασθιωτάκη

Προσθήκη σχολίου

Προσθέστε το μήνυμα σας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποιος είναι Online

Έχουμε 132 επισκέπτες συνδεδεμένους